Laddakontantkort.se

SEO Specialist – Jobb med sökmotoroptimering

Att arbeta som SEO Specialist blir allt mer populärt och allt fler företag är på jakt efter någon som kan optimera deras hemsida. Här nedan kan du läsa mer om vad ett jobb som SEO Specialist innebär och vilka arbetsuppgifter ingår i yrket. Du får även veta mer om lön och vilka arbetsplatser som är vanligt förekommande.

Vad gör en SEO specialist?

Vad gör då en SEO Specialist? Enkelt förklarat är en SEO Specialist en person som är expert inom sökoptimering. Det vanligaste är att arbeta på en SEO byrå, alternativt som konsult till olika företag. Yrket innebär bland annat att ha en förståelse för effektiva sökord och hur dessa ska användas på bästa sätt, men att också förstå hemsidans tekniska grund och struktur. Inom yrket kan du kan arbeta åt alla möjliga typer av företag inom alla branscher, från byggbranschen till myndigheter och skönhetsbutiker.

Vanliga arbetsuppgifter

 • Analysera webbplatser för att kunna förbättra och optimera dem på bästa sätt. 
 • Prioritera och genomföra förbättringsåtgärder.
 • Ta fram effektiva sökord, optimera trafiken till hemsidan och arbeta med interna länkar.
 • Analysera trafiken till och från en hemsida och förstå användarbeteenden.

Vanliga arbetsplatser

 • Anställd på en SEO byrå.
 • Egenföretagare eller anställd som konsult till andra företag.
 • Anställd som konsult till myndigheter eller statliga företag.
 • Anställd direkt hos företaget i fråga, t.ex. ett stort eller litet företag.

Passar dig som är…

 • Har ett intresse för att bygga starka och nya relationer.
 • Lagspelare och föredrar att arbeta tillsammans med andra. 
 • Är kreativ och har ett intresse för att analysera och optimera resultat. 
 • Vara nyfiken och vilja förstå hur sökmotorer fungerar.

Lediga marknadsföringsjobb

Idag är yrket som SEO Specialist mycket eftertraktat. Allt fler företag förstår nyttan med att använda sökmotoroptimering, men har inte kunskapen eller tiden som krävs för att själva sätta sig in i den. På Ledigajobb.se hittar du lediga marknadsföringsjobb runt om i hela Sverige, där du får möjlighet att använda dina färdigheter. Här kan du dessutom hitta kompletta anställningar såväl som konsultuppdrag, så att du kan välja en anställningsform som passar dig och din livsstil. Förutom jobb inom sökmotoroptimering, finns här även andra intressanta marknadsföringsrelaterade arbeten.

SEO specialist – Lön

En SEO specialist får i genomsnitt cirka 37 220 kronor i lön, vilket motsvarar 446 600 kr per år. Ingångslönen börjar vanligtvis på cirka 28 290 kr, medan någon med många år i branschen kan tjäna över 50 000 kronor. Hur mycket en SEO Specialist tjänar beror på en rad olika faktorer. Lönen kommer till exempel att vara högre ju mer erfarenhet och kunskap du har, men även din ålder kommer att ha en stor betydelse och valet av arbetsplats. Läs mer om aktuella löner på Jobted.se.

Utbildningar

Det finns många olika utbildningar och kurser du kan gå för att arbeta som SEO Specialist. Ett stort plus är att många av dessa utbildningar och kurser genomförs på distans, vilket innebär att du inte behöver befinns dig på plats i kurslokaler eller i en skola. För att bli SEO Specialist gäller det att du går en komplett kurs där du får lära dig mer än grunderna i SEO och att du får ett diplom när kursen är avslutad. De kostnadsfria kurserna kan förvisso ge dig en bra start och en väg in i yrket. Hos Utbildning.se kan du läsa mer om utbildningar och kurser inom området.